Информация за гр. Трявна

Обща информация
Българският град Трявна се намира в централната част на страната, в непосредствена близост до Габрово. Трявна е и административен център на едноименната община. Планинското градче е разположено в северното подножие на Тревненския балкан, по бреговете на Дряновската река. На 17 км. от Трявна се намира Дряново и известният Дряновския манастир. Природата на Балкана наистина е уникална и превръща Трявна в любимо място за посещение и ваканция. Градът е популярна дестинация сред почитателите на еко туризма и етографията. Трявна е идеалният избор за Вас и Вашето семейство, ако сте ценители на културно-познавателния туризъм. В семейните хотели тук се предлагат уют и удобства, както и безупречно обслужване и гостоприемство.

Трявна

История
Първоначално гардът възниква с името Търнава през втората половина на 12 век. Историята помни времето, когато през 1192г. царете Асен и Петър побеждават в битка в Тревненския Балкан армията на византийсния император Исак II Ангел. Именно тогава в чест на тази ключова победа е построен християнският храм “Св. Архангел Михаил”. Въпреки че преживява няколко опожарявания, днес се счита за един от най-старите източноправославни храмове в Централна България.

Най-старите сведения за Трявна датират от периода на Османско владичество – 15-16 век. Именно оттогава името на селището е споменато като Трявна. По време на османското робство особено голяма роля за запазване на езика и културата играят църквите “Св. Архангел Михаил” и “Св. Георги”, построена през 40-те години на XIX век. Жителите на града развиват редица занаяти като иконописта, дърворезбата, дюлгерството. Тревненската иконописна школа е една от най-известните и ценени не само у нас, но и зад граница. Това е и една от причините по време на Бългаското възраждане Трявна да се утвърждава като средище на културата и просветата, както и като икономически център.В Трявна е създадено второто светско училище в България – през 1839 г. В него е преподавал видния български писател, публицист и просветен деец Петко Славейков. Трявна е родното място на неговия син – поета Пенчо Славейков. Трявна дава на България и един от най-видните български революционери – сподвижника на Левски Ангел Кънчев (1850-1871 г.). Самият Васил Левски е посещавал града неколкократно, за да организира революционна дейност.

Будното население на града участва активно в Априлското въстание. На 25-ти април 1876 в града пристига пратеник от Панагюрище с писмо от апостолите на IV Пловдивски революционен окръг Георги Бенковски и Захари Стоянов, с което се призовава към незабавен бунт. Четата на въстаналите тревненци наброява 50 души. Когато бунтовниците стават 110 човека, водени от войводата Христо Патрев, завземат града без да срещнат съпротива. На 9-ти май четата излиза в бой срещу османска армия при селцето Нова махала. Благодарение на избраната удобна позиция и организацията си, тревненци успяват да отблъснат три пъти атаките на османците. Остъплението се дължи на проблеми като глад и недостатъчно амуниции. Много от тях са заловени и екзекутирани или изпратени на заточение. Тревненци участват и в петте войни, които България води между 1885 и 1945 г..

Забележителности
В Трявна са запазени множество сгради в типичния възрожденски стил. Това е една от причините Трявна да е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Интерес за туристите представляват къщи-музеи като Даскаловата къща, Славейковата къща, Райковата къща, Старото школо, Музей на иконата. Старите къщи са изцяло реставрирани, като е запазен автентичният им вид. Те са съсредоточени в Стария град на Трявна. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват с около 140 паметника на възрожденската архитектура. Къщите имат покрити с каменни плочи покриви. Тук туристите остават очаровани от павирани улици и действащи работилнички, в които местните майстори създават своите произведения по начина, по който са работели техните деди и прадеди от столетия насам.

Трявна

Особено интерсена забележителност в Трявна е Музеят на Азиатското и африканското изкуство и др. В Трявна се намира и Музей на резбарското и етнографско изкуство.

Безспорно един от символите на Трявна представлява Часовниковата кула в центъра на града. Тя е посторена през 1814г., според сведенията на тревненския летописец поп Йовчо. Днес на фона на променения градски пейзаж кулата продължава да отмерва времето. Трявна със своите квартали – махали Божковци, Димиев хан, Кисийска мера, Раданци, Светушка, Стояновци и Хитревци днес е притегателна сила за почитателите на еко туризма. Мекият климат, чистият въздух и планината допринасят за превръщането на Трявна в място, което непременно трябва да посетите.